2007. augusztus 20., hétfő

Megkezdtük a toldyfamily.hu publikálását

Közel három év után Dr. Adorján László jóvoltából elkezdtük publikálni a mohácsi Toldy család adatait. Ebben a jelenleg legrégebbi ismert ősünkről, Toldy János (1800 körül - ?) mohácsi molnárról, 1825-ben született Ignácz nevű gyermekéről, ennek fiairól (József és Ignácz) szerepelnek adatok. Mindketten jelentős szerepet vittek Mohács közéletében a XIX. század második felében. Jómagam Toldy József legkisebb fiának leszármazottja vagyok, míg Adorján László az ifjabb Toldy Ignácz leányának leszármazottja.

Olyan három évvel ezelőtt az internet segítségével futottunk össze és derítettük ki, hogy közös családból származunk. Mivel mindegyikünk külön-külön is foglalkozott a családfa kutatásával, közel két éves munka után összeállítottuk a családfát, és megpróbáltunk kapcsolatba lépni a ma élő utódokkal. Ennek során sok új és hasznos információt sikerült begyűjtenünk, de mivel a családot a századvég, az első és második világháború viharai szétszórták Magyarországon és a világban, magáról a gyökerekről nem sok újat sikerült megtudnunk.

A kutató munkában nagy szerencsénk van abban, hogy Adorján László Mohácshoz közel, Pécsett él, és ügyvéd foglalkozása révén viszonylag könnyen tud hozzáférni a forrásokhoz, így elég sok mindent sikerül beszereznünk. Maga a honlap is emiatt tudott most létrejönni.

Én Toldy László (Toldy József legkisebb fia) családját fogom ismertetni. Sajnos forrásaim szegényesek, mivel Toldy László és gyermekei már meghaltak, és így nagyon nehéz lesz részletes adatokat közzétenni. Talán Veszprémben élő Zoltán nevű unokatestvéremmel együttműködve (neki még él az édesanyja) sikerül reális képet adnunk erről az ágról.

Terveink között szerepel még Toldy Károlyról és annak fiáról, Toldy Antal ágáról részletesebb képet adni, tekintettel arra, hogy a jelenlegi Toldyak nagy számban ebből az ágból származnak. Erre Toldy Antal fia, Csaba vállalkozott.

Természetesen szeretnénk még tovább is lépni, ha ebben segítséget kapunk.

Nincsenek megjegyzések: